Wybrano najlepszych małopolskich producentów żywnościW dniu 27 lutego 2014 roku w Małopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Karniowicach odbyło się wręczenie Nominacji Wojewódzkich do XXI edycji Ogólnopolskiego Konkursu AGRO POLSKA. Uroczystość wręczenia nominacji w Karniowicach dokonali: Wojciech Kozak - wicemarszałek Województwa Małopolskiego, Bronisław Dutka - dyrektor MODR oraz - dyrektor Centrum Doradztwa Rolniczego w Krakowie Jarosław Bomba.

Wybrano najlepszych małopolskich producentów żywnościNominacje otrzymało 32 małopolskich producentów produktów żywnościowych:

1.    Piekarnia Sokołowscy, Gruszów Wielki
2.    Wyrób Wędlin Tradycyjnych „Wolarek”, Nowa Wieś Szlachecka
3.    ZPHU „ELIMEX”, Młoszowa
4.    Konfekcjonowanie i Sprzedaż Płodów Rolnych, Swojczany
5.    TARSMAK, Radgoszcz
6.    Zakład Masarski „Mądry”
7.    Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Skale
8.    Gospodarstwo Pasieczne „Niepołomicki Bartnik”, Niepołomice
9.    Gospodarstwo Pasieczne Kiejdo, Bochnia
10.    Podhalańskie Centrum Dystrybucji „Salami”, Nowy Targ
11.    Zakład Przetwórstwa Mięsa Barczyk, Wolbrom
12.    Zakład Masarski AMIGOS, Burzyn
13.    Vitkanex Przetwórstwo Owocowo-Warzywne, Kanna
14.    Przetwórstwo Mięsne Płatek, Nowa Wieś Szlachecka
15.    Cukiernia Zaborowscy, Kaszów
16.    Zakład Masarski „Lenart”, Raciechowice
17.    Firma AGRO-WIT, Jelcza
18.    Gawor Produkcja Wędlin  „Jakość i Tradycja”, Podstolice
19.    Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gawin, Czołówek
20.    „Społem” Powszechna Spółdzielnia Spożywców, Andrychów
21.    Gospodarstwo Pasieczne Łysoń, Sułkowice
22.    Piekarnia Antoni Piskorek, Nowa Wieś
23.     Zakład Masarski „Wyrobek”, Brzeszcze
24.    Piekarnia ze Smakiem Mateusz Stolarczyk, Sieniczno
25.    Piekarnia Gronpiek, Wola Filipowska
26.    Piekarnia Regionalna Władysław Kowalik, Liszki
27.    RARYTAS Wyroby Piekarnicze, Olkusz
28.    Firma Produkcyjno Handlowa Chów Owiec, Słopnice
29.    Wędliny Tradycyjne „Lenik”, Rybna
30.    Spiżarnia Doliny Karpia, Brzezinka
31.    Piekarnia Patrycja & Paweł, Kwaśniów Górny
32.    Pracownia Cukiernicza Wojciech Doliński, Kraków

Jest to prestiżowy konkurs branży rolno-spożywczej, organizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jego celem jest promocja polskich firm, ich produktów oraz wzmocnienie marki i pozycji przedsiębiorstw na rynku polskim. Nagrodzeni producenci dostają możliwość wykorzystania na opakowaniach produktów i w materiałach promocyjnych godła promocyjnego AGRO POLSKA, które jest znakiem najwyższej jakości oferowanych wyrobów. Nominacja Marszałka jest wyjątkowym wyróżnieniem regionalnym, ponieważ uprawnia do wzięcia udziału w etapie ogólnopolskim.

Iwona Kuzak