Kandydaci do wpisu na Listę Produktów TradycyjnychDecyzja Rady ds. Produktów Tradycyjnych, której przewodzi wicemarszałek Wojciech Kozak, była jednogłośna. Trzy wyroby – polywka, boczek duszony w piwie i kasza pęcak z kapusta – zasługują na wpis na Listę Produktów Tradycyjnych. Teraz decyzja należy do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Kandydatura czwartego z rozpatrywanych na posiedzeniu Rady produktów – razowca lipnickiego – zostanie ponownie przeanalizowana na kolejnych obradach. Wniosek musi zostać bowiem uzupełniony.

 

Polywka to napój, który przygotowuje się przez trzy dni z tradycyjnie suszonych owoców: śliwek, gruszek i jabłek. W tym czasie polywka jest podgrzewana i nabiera charakterystycznego smaku. Można ją spożywać bezpośrednio po pierwszej obróbce cieplnej, jednak najlepszy smak osiąga na trzeci dzień.

Przyrządzanie tego napoju wiąże się z długą tradycją sadowniczą w okolicach Żmiącej, gdzie zbierane jesienią owoce suszono dymem w tradycyjnych suszarniach. Właśnie ta metoda konserwacji nadawała owocom niepowtarzalny smak i aromat oraz umożliwiała ich długie przechowywanie. Długa data przydatności do spożycia powodowała, że owoce te były dostępne przez cały rok. Kilkanaście lat temu polywka była używana jako napój codzienny oraz jako lekarstwo na dolegliwości żołądkowe i przeziębienie. W chwili obecnej przygotowywana jest głównie na kolację wigilijną.

Obecnie produkcją i rozpowszechnianiem polywki zajmuje się gospodarstwo agroturystyczne państwa Nowaków. Produkują oni napój w sposób tradycyjny, z tych samych składników co dawniej, bez dodawania cukru czy innych ulepszaczy. Jedyną różnicą jest sposób przechowywania i dystrybucji. W gospodarstwie państwa Nowaków produkt jest dostępny w szklanych butelkach z zakrętką typu „twist off”, która dzięki napełnianiu butelek gorącym napojem umożliwia przechowywanie polywki nawet do roku czasu. Butelkowanie produktu w niczym nie zmienia smaku ani zapachu tego wspaniałego napoju.

Boczek duszony w piwie przyrządzany jest we wsi Łazy w powiecie bocheńskim, w gminie Rzezawa w Małopolsce. Jest to duszone mięso wieprzowe, z przypieczoną skórką, miękkie w środku, o aromatycznym smaku. Do sporządzenia tej potrawy potrzebne są następujące składniki: boczek, piwo jasne, olej rzepakowy, kminek, majeranek, czosnek, sól i pieprz. Większość z wymienionych produktów pochodzi z własnych gospodarstw mieszkańców Łazów. Boczek duszony w piwie to produkt od lat mocno zakorzeniony w tamtejszej kuchni. Według miejscowej tradycji jest to „browarna potrawa”, ponieważ jej nieodzownym składnikiem jest piwo jasne, które najczęściej pochodzi z sąsiadującego z Łazami browaru Okocim, funkcjonującego od 1845 roku.

Badania etnograficzne przeprowadzone we wsi Łazy we wrześniu 2013 potwierdzają, że potrawa znana była już na początku XX w. Potrawa ta zdobyła 2 miejsce w Konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” organizowanym w Nawojowej w 2009 r. Z kolei w 2011 r. zwyciężyła w „VII Małopolskim Festiwalu Smaku” w Tarnowie, w kategorii „Jak u mamy”. Ponadto w 2013 r. potrawa zdobyła wyróżnienie na „XVI Małopolskiej Giełdzie Agroturystycznej” w Krakowie.

Potrawę na posiedzeniu Rady przygotowały i zaprezentowały Panie z KGW w Łazach.

Kasza pęcak z kapustą ze wsi Siedlec (pow. bocheński) to tradycyjna potrawa wywodząca się z dawnej, wiejskiej kuchni. Do wykonania potrawy potrzebne są następujące składniki: kasza jęczmienna (pęcak), kapusta biała, podgardle, słonina, cebula, czosnek, sól i pieprz. Większość z wymienionych produktów pochodzi z gospodarstw mieszkańców Siedlca – wsi o rozwiniętych tradycjach rolniczych i hodowlanych kontynuowanych do dnia dzisiejszego.

Kasza pęcak z kapustą podawana jest na biesiadach agroturystycznych odbywających się od 15 lat, dożynkach, kiermaszach, pokazach, konkursach. W 2007 r. zdobyła I miejsce jako produkt lokalny w konkursie na „Najlepsze przysmaki kuchni Nadwiślańskiej”. W 2010 r. zdobyła również I miejsce w „II Małopolskim Przeglądzie KGW” w Marcinkowicach w konkursie na potrawę regionalną. Uczestniczyła też w prezentacji produktu regionalnego w projekcie zorganizowanym w 2010 r. przez Nadwiślańską Grupę Działania CENOMA „Produkt lokalny od Wisły po Spisz” w Niedzicy i Kazimierzy Wielkiej.

Potrawę na posiedzeniu Rady przygotowały i zaprezentowały Panie z KGW Siedlec.

Źródło malopolskie.pl